Ett inlägg om hur man börjar göra egen tvål från grunden

 
Om du vill börja göra egen tvål från grunden, alltså kallrörd tvål, så kommer här ett par tips!
 
Här kan du hitta ett inlägg med recept, steg för steg, inspiration samt inköpsställen!
 

Innan du börjar tvåla, så "plugga" lite om tvålande på nätet! Tvålköket.se har en jättebra blogg med recept och tips, ett annat tips är att kolla in Majéla från Mollerton Soap på Youtube, hon har en väldigt bra video där hon visar hur man gör. Läs det länkade inlägget här ovanför för ett enkelt grundrecept som du kan utgå ifrån. Ta hem appen Soap calc, för att kunna räkna procent på dina tvålrecept, väldigt användbar app!
 
 
Läs så mycket du kan om tvålande och glöm inte att läsa på om de ingredienser du tänker använda, så du vet vad det är du använder, och vad det är du vill göra. Vill du tex göra en tvål som är milt rengörande och som mjukar upp och även lugnar huden, kan du använda havregryn. Havregryn är väldigt bra för huden då de verkar återfuktande, de innehåller essentiella fettsyror, är läkande, lugnande, innehåller naturliga antioxidanter och är dessutom renande då de löser upp och suger upp smuts från porerna. För att använda havregryn i tvål mortlar du dem eller mixar dem till ett pulver. Det går såklart bra att ha i dem hela, men effekten blir bättre om du gör pulver av dem. Dekorera toppen med hela gryn ;)
 
Läs på om olika torra och blöta ingredienser, vad är bra för vad, hur verkar det ihop med det osv. Allt eftersom du gör olika tvålar kommer du lära dig hur olika essentiella oljor, dofter, örter och annat reagerar ihop med tvålsmeten - en del saker du blandar i kommer göra att tvålsmeten hårdnar fort och annat kan färga tvålsmeten på ett sätt du inte tänkt först. Två olika saker kan göra att tvålsmeten reagerar på ett nytt sätt än första gången du använde ena ingrediensen. Du lär dig allt eftersom du tvålar :D
 
För att färga kan du köpa tvålfärg eller så kan du färga med mica mineralpulver, allt detta finns på exempelvis Tvålköket.se mfl ställen. Du kan också färga med naturliga färgämnen såsom spirulina, matcha te, nooni, ringblomma mm. "Plugga" färger på nätet innan du sätter igång, så är du förbered! 
 
Lek fram virvlar i tvålen, spritsa den, gör vågor på toppen, lägg fyrkantiga bitar i botten av annan färg - låt fantasin flöda! Du kan köpa en stor avlång silikonform, såkallad Loaf, eller bara använda en ursköljd mjölkkartong tex, testa dig fram! Tvålen är enklast att skära upp 24 timmar efter att du hällt smeten i formen, ibland krävs det 48 timmar efter - detta lär du dig snart efter att du gjort några omgångar. 
 
Läs igenom det länkade inlägget högst upp i detta inlägg, där står allt du behöver veta om säkerhet, tillvägagångssätt, bilder med steg för steg och mera. Fråga gärna om du undrar något genom att skriva en kommentar! Kika in på min fb-sida för inspirationsbilder, uppdateringar mm, klicka på fb-loggan här till vänster i bloggen :D
Och lycka till! Här kommer lite bilder på tvålar jag gjort:
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Rebecca:

Hej!! Har du kvar någon "tårt tvål" isf vart håller du till?

Svar: Hej! tyvärr så har jag ingen sådan kvar :-/
Cici

2 Hanna:

Hej! Hur har du gjort "chokladkakorna" längst upp på tårtan? Är det också tvål?

Svar: Hej! Ja det är också tvål, jag har använt en silikonform till dem :)
Cici

3 Hanna:

Hej! Hur har du gjort "chokladkakorna" längst upp på tårtan? Är det också tvål?

4 Rebecca:

håller du till i umeå? har du några andra tvålar till försäljning?

Svar: Jag bor i Umeå ja :) Inte för tillfället tyvärr, blir ju mest till egenbruk, presenter och några till bekanta och fb jobbarkompisar :)
Cici

5 andrea:

Hej!
Vilken app använde du för att göra bilderna? Supersött!

Svar: arbetar i stylepix hornil samt photoshop CC, inga appar ;)
Cici

6 andrea:

Hej! Jo med 'stickers' menar jag klistermärkena som '100% organic' på din The Supersoap eller på CherryScull. Hur gör du dessa?

Svar: Leta rätt på inlägget om vad en Silhouette Cameo är, det är ett hyfsat nytt inlägg, jag gör egna klistermärken. Innan jag hade Cameon designade jag egna och beställde, Vistaprint har mycket bra tex plus färdig design om man inte vill/kan designa själv :)
Cici

7 Leo:

Trevlig och inspirerande blogg!

Svar: Tack så jättemycket! :)
Cici

8 JUNITJEJ:

Vilka underbara tvålar!

Svar: Tack så mycket :D
Cici

9 Laila:

Söta tvålar får jag säga. Jag har gjort tvål på en kurs och undrar om du gör alla olika färger med en gång, eller har du egengjord tvålmassa som du smälter om. Tvålmassan stelnar ju ganska fort.Jag hittar inga bra uppgifter om hur man gör det på ett bra sätt. Ultimatum vore ju att göra egen tvålmassa och ha på lager. Sedan smälter man när man har lust o inspiration. Jag kan också rekommendera vanlig hushållsfärg att färga tvålen med.

Svar: Det är svårt att "smälta" egengjord tvålmassa, jag gör en stor sats på 2 liter och sedan delar jag upp den i olika skålar och färgar med MICA mineralfärger, det gäller att vara snabb och ha en bra plan redan färdig innan man börjar. Övning ger färdighet ;) Och tålamod är också bra att ha, hahaha :)
alkemisten.net

Kommentera här: