Decoupage - klippa rena kanter

Jag tycker att decoupage i alla former är fint; riva servett, klippa servett, gammalt fint papper, tidningspapper mm. Här tänkte jag visa hur man får riktigt fina kanter utan någon synlig övergång alls.
 
Om motivet man vill ha är på en vit bakgrund funkar det att klippa nära bilden men ändå ha lite vitt kvar, dela alltid servetten så du endast får det översta lagret. Vill du ha en helt ren kant, eller om bakgrunden är färgad kan du göra såhär :D
 
Klipp ut mönstret precis efter kanterna, dela sedan servetten (de flesta servetter har tre lager) försiktigt. Lägg servetten på underlaget och pensla försiktigt med decoupagelim från mitten av motivet och utåt kanterna. Låt torka och lacka sedan om du tycker det krävs :D Ibland penslar jag ett tunt lager lim på underlaget innan jag lägger på motivet, men är det många små detaljer kan det vara lättare att ha ett torrt underlag. Pröva dig fram och öva ;)
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Pia :

Alltså du gör så vackra saker en riktigt konstnär är vad du är Cecilia! Du har ett väldigt estetiskt öga och kreativt sinne!

Svar: Tack så mycket Pia, väldigt snällt sagt! ^_^ Jag tycker bara det är roligt och funkar bra som terapi om kvällarna då jag haft en lång arbetsdag och/eller är trött. Sätter mig en halvtimma och pysslar lite och slappnar sedan av i soffan med min fina kille ;)
Cici

2 Jessica :

Verkligen superfint!! Tack för tipset!!!

Svar: Tack själv :D
Cici

3 Anonym:

Hej! Har provat det här. Har en vit bakgrund och ett motiv jag ska sätta fast. Trots att jag rivit kanterna syns det vita på servetten på underlaget när jag är klar. Vet inte vad jag gör för fel. Provat både med klippta kanter, rivna kanter, Decoupagelim och trälim/vatten. Inget funkar... Har du några andra knep? :)

Svar: Vad är det för sak du gjort på? Om du klipper precis efter mönstret blir det inget utanför, det är väldigt pilligt men då blir det ju exakt som man vill. Har du delat servetten i tre delar? (En del servetter har bara två lager, en del fyra lager, du ska bara använda det översta lagret). Svårt att säga mer när jag inte vet vad du har för underlag :-/
Cici

4 Jenny:

hej Cici!

Otroligt fina saker du gör och tacksam för alla tips och beskrivningar! :) Jag undrar, när du klipper mönstret ur servetten så använder du även mönstret ända ut på kanten som är liksom prickigt? går det prickiga bort när det torkar?

Jenny

Svar: Ja precis, det blir inget synligt av det prickiga, servetten blir ju så tunn när du delat den i tre lager, att limmet liksom smälter ihop med servetten och underlaget :D
Cici

5 Nina Jonsson:

Hej! Shit vilken bra sida du har. Jag är precis nybörjare på decopage (eller dekolltage som jag lyckas säga hela tiden - haha). Denna sida är ju helt super att kolla in med fiffiga tips. Tusen tack för den - kikar nog in många gånger framöver! Ha ett fint 2014!

Svar: Tack så mycket :D
Cici

Kommentera här: