Hur man gör en latexform

Här kommer en "how-to" om hur man gör en egen latexform. Du kan göra en latexform av mest allt, nästan bara fantasin som sätter stopp. Det du måste tänka på är bara att formen inte får bli för snäv mot botten, så det blir för svårt att ta ut det du gjutit. 
 
Du införskaffar latexmjölk på tex skapamer.se, för större formar kan det vara bra att förstärka formen med latexpasta, en del formar kan du förstärka med tex papp (visar hur jag menar nedan) eller något annat. För mindre formar behöver du bara latexmjölk.
 
Börjar med att visa hur du gör en stor stjärna. Denna pappform plus många fler roliga och snygga finns på skapamer.se.
 
Du behöver:
 
En pappform, hårdpapp
En pensel (skölj penseln i ljummet vatten efter varje lager du penslat som ska torka, men införskaffa en pensel som är billig och går att slänga när du är klar eftersom det är svårt att få bort allt torkat latex tillslut)
En skärbräda i plast som underlägg
Latexmjölk
Hård kartong för att stötta formen när den är klar.
 
Lägg pappformen på skärbrädan
 
 
Pensla ett tunt lager latex, låter torka, pensla ett till och upprepa den proceduren tills formen blivit tjock nog för att gjuta i. Tjock nog betyder att formen inte får vara för sladdrig, den ska kunna stå själv utan stöd utan att kollapsa, väggarna får inte vara för tunna helt enkelt. När du gör mindre formar kan du göra färre lager, ju fler lager desto hårdare/stadigare blir formen.
 
 
Börja med att pensla toppen av stjärnan där hålen för värmeljusen är, de ska fyllas helt och tar en himla tid på sig att stelna eftersom det är så mycket latex just där.
 
Pensla, torka, pensla, torka..
 
 
Efter sista lagret - låt torka ett dygn innan du försiktigt drar av formen från pappstjärnan, låt den sedan torka utan pappformen i ett dygn.
 
 
 
 
Pilla bort eventuellt papper som fastnat i latexformen, det är enkelt.
 
Jag klippte bitar av papp och tejpade ihop som ett stöd för formen, satte också tyngder mot den så den skulle hålla sig rak då jag gjöt i den. Funkade bra :)
 
 
Bara att gjuta! Funkar perfekt för både gips och betong.
 
 
 
 
 
 
Jag har gjort egna latexformar av massa olika saker, både stora och små. Enklast är såklart geometriska formar med en vid platt botten, men allt går - pröva dig fram!
 
För små formar med mycket detaljer kan du göra väggarna tunnare så det blir lättare att ta ut det du gjutit, försiktigt.
 
Här kommer exempel på formar jag gjort:
 
 
 
 
 
Den fyrkantiga värmeljuslyckan har jag också gjort formen till, gjutit i både gips och betong, nedan dekorerat med decoupage.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Största formen jag gjort är en skalle i realstorlek, gick åt 500 ml latexmjölk och jag ska förstärka den med latexpasta eftersom käkpartiet töjs ut då jag gjuter i formen nu ;)
 
 
 Lycka till!
Länka mer än gärna tillbaka till mig om du gör en form, så fler kan se hur vi gjort och för mig personligen skulle det vara jättekul att få se andras formar :D

Kommentarer:

1 Inga-Britt:

Oj så duktig du är! Det här var en mycket bra beskrivning och bra bilder! Tack så mycket Cecilia! Ser fram emot att få se mer av dina alster både i gruppen och här på din blogg!

Svar: Tusen tack Inga-Britt! Mer kommer, både i gruppen och bloggen :D
Cici

2 L.Larsson:

Åh vad roligt..! skulle också vilja börja med sånt där..! du skulle inte vilja skriva en "att köpa lista", så jag vet vilka saker jag behöver? :) ska alldeles snart börja med decoupage också :)
snygg header btw!

Svar: Tusen tack! Smart idé, gör en liten lista nu :)
Cici

3 Anneli:

Vilken bra sida du har. Ska göra min fösta latexform ikväll!

Svar: Vad roligt att höra, tusen tack! Du får mer än gärna länka och visa mig på nått sätt hur det blir, eller skicka en bild så jag kan visa i bloggen :D
Cici

4 FruFreij:

Jävla snögga skallar, dem in mn ju leva med :D

Svar: De kan bli bättre, jobbar på det :D
Cici

5 Anonym:

en fråga angående skallarna som du har lagt latex på.. när, var, hur får du ut själva skallen du har lagt latexen på? är latexen så pass töjbar så man får ut "modellen" av skallen utan att latexformen går sönder? hoppas du fattar, visste inte hur jag skulle formulera mig ;p

Svar: Efter att jag penslat nog många lager för att få en stabil form låter jag den torka. Sedan är det bara att vrida av formen från grundformen. Latex är extremt elastiskt. Därför kan du gjuta i en latexform om och om igen ;)
Cici

6 Monica W:

Hej igen Cici.
Som du förstår så har jag "fastnat" lite i din blogg men i positiv bemärkelse förstås. Så många bra tips du delar med dej av o så himla kreativ du är.
Nu till min fråga: Funderar på latexform till gips. Går det att ha skarpa former som är bredare på mitten o ändå få ur gipsfiguren? Konstig beskrivning men funderar på en båk = fyrkantig fyr som har som en takhatt överst. I så fall måste ju formen vara väldigt elastisk för att man ska kunna "kränga" av. Vad tror du? Eventuellt gjuta i två delar o sen limma på takdelen kanske. Den är inte stor, ca 4 cm hög o 1,5 cm bred.
Tack på förhand.
Monica W

Svar: Hej!
Det går utmärkt, eftersom latexen är vääääldigt elastisk :) Man får kränga av formen lite försiktigt bara, kanske inte göra väggarna jättetjocka, du kan ju med fördel balansera formen i tex ett glas medans gipset stelnar :)
Cici

7 Monica:

Hej!
Jättefint!!
Hur får du dit texten (tex. Tänker på dig)?
Kram från Monica

Svar: Jag gjorde formen från en prydnadssten, som alltså har texten inblästrad i sig redan :)
Cici

8 Åsa:

Hej va duktig du är:) jag har precis beställt latexmjölk och ska försöka mig på att gjuta formar. Jag undrar; du skrev att man skulle ha pasta om det var större formar. Kan man använda nåt annat, som alternativ? Hur stor ska formen vara när man måste ha pasta? Hur länge behöver man vänta emellan strykningarna? Mvh Åsa.

Svar: Hej! Och tack!
Pasta behövs till lite större formar om man inte kan använda någon slags stödkappa, tex papp runt om, som på stjärnan i inlägget, ibland kan man lägga formen i sand som stabiliserar. Det är svårt att säga hur stor eller liten formen ska vara för att pasta ska användas eller inte, mycket har ju med formen på saken att göra. Är väggarna för tunna och formen rymmer mycket gips eller betong kan väggarna bukta ut och det du gjuter blir deformerat. Använder du endast latexmjölk behöver du minst 10 till 12 penslingar. Använder du pasta och mjölk behöver du kanske ca 4 lager latexmjölk först, sedan ca 4 lager pasta. Hur du än gör måste varje lager få torka ordentligt, helst helt och hållet innan nästa lager stryks på. Latexen blir mer gulaktig då den torkar. Efter att formen torkat helt på grundformen och inte är klibbig, kränger du av den försiktigt och låter den torka ytterligare minst ett dygn innan du gjuter i den. Om du gjuter och märker att det du gjuter tappar formen får du antingen göra en slags stödkappa eller försöka lägga på fler lager mjölk och/eller pasta. Det finns förtjockningsmedel till latex, så man gör egen pasta av mjölken, men det är svårt att blanda rätt mängd och kan ibland göra att formen blir för hård och oelastisk . Börja göra små, enkla former, då lär du dig snart hur mjölken fungerar ;) lycka till!!
Cici

9 Mia:

Fan vad bra:)

Svar: Bra ^_^ Tack!
Cici

10 matilda:

hej! trevlig blogg!
tänkte fråga dig vad den pappstjärnan heter? jag har letat på skapamer.se men jag hittar den inte:( om du har kvar länken har du möjlighet att lägga ut den då :)

Mvh!!

Svar: Hej!
Har kollat upp det där själv och de har tyvärr slutat tillverka dem :-/
Cici

11 matilda:

hej! trevlig blogg!
tänkte fråga dig vad den pappstjärnan heter? jag har letat på skapamer.se men jag hittar den inte:( om du har kvar länken har du möjlighet att lägga ut den då :)

Mvh!!

Svar: Hej! Den finns tyvärr inte längre, de har slutar göra den. Inlägget är lite gammalt nu, då fanns stjärnan
Cici

12 mami:

Hej! vad fina fromer du gör=)
Undrar på de stora dö-skalle formarna? Har di satt ngt i ögonen o näsan? lr e det betong/gips? // Tacksam för svar.

Svar: Hej, och tack!Det är ingenting annat än latex i formen. För att få ögonhålerna och näshålan stabil fyllde jag dessa först med latex och lät torka, innan jag penslade resten av formen
Cici

13 Inger Sundh:

Hej cici
Jag köpte en stor ljusstake för ett tag sen, och den var inpackad i en frigolit form min fråga är om det går och använda frigolitformen och lägga latex i den så att det blir en avgjutning. Vill du ha en bild på den så kan jag skicka// inger

Svar: Lättast är om du penslar latex direkt på din ljusstake för att få en form som gör en perfekt avgjutning av den, om det är det du är ute efter? Annars borde det kanske gå att pensla i frigolitformen, men då får du ojämna kanter på det du gjuter, eftersom det blir bak och fram, om du förstår? Vill du inte pensla direkt på din ljusstake så kanske du kan hälla gips i frigolitformen och låta stelna och sedan använda den som form för att pensla latex på :)
Cici

14 Inger Sundh:

Hej cici
Om jag ska pensla latex direkt på ljusstaken blir ljusstaken förstörd eller går den att använda jag har gjutit formar med silikon och då var man tvungen att fetta in föremålet behövs det något släpp medel med latex//inger

Svar: Behövs inget medel för latexmjölk, bara pensla rakt på, ett lager i taget och låt den torka mellan varven. Pensla lite latex på en fläck av ljusstaken för att se om ljusstaken reagerar på latexen, mest troligt inte, men kolla först för att vara säker ^_^ går säkert att putsa bort om det skulle reagera :)
Cici

15 clara:

Kan man göra latexformar direkt på en gipsstjärna?

Svar: Det kan man :)
Cici

16 Anki Jönsson:

Skulle vilja göra en latex form av en liten tavla jag har. Är det risk att tavlan blir förstörd av latexen?

Svar: Det beror helt på vilket material tavlan är gjord av? :)
Cici

17 Theresé :

hej. såg att du skrev här att det finns pappformer på skapa mera så man kan göra sina egna former av latex. Jag kikade på den sidan nu men hittar inte. skulle du kunna länka? :) väldigt fina saker du gör :)

Svar: Hej! Inlägget är mer än ett år gammalt, så de kanske har slutat med dem :-/
Cici

18 Clara:

Hej! När man penslar ljusstakar för värmeljus ska man fylla på hela hålet med latex i början innan man börjar pensla resten av ljusstaken? Mina hål blir för små när jag sedan gjuter latexformarna värmeljusen passar inte hur ska jag göra?

19 Clara:

Hej! När man penslar ljusstakar för värmeljus ska man fylla på hela hålet med latex i början innan man börjar pensla resten av ljusstaken? Mina hål blir för små när jag sedan gjuter latexformarna värmeljusen passar inte hur ska jag göra?

Svar: Som jag skrivit i inlägget: "Börja med att pensla toppen av stjärnan där hålen för värmeljusen är, de ska fyllas helt och tar en himla tid på sig att stelna eftersom det är så mycket latex just där." Det är viktigt att dess fylls ordentligt och innan du fortsätter att pensla klart allt annat, annars kan de krympa och passar alltså inte till standardvärmeljus sedan tyvärr :-/ Om du redan råkat gjort "fel" så kan du prova att sätta en tom värmeljushållare mot gjutformen innan du häller i gips eller betong, och sedan pilla bort den tomma värmeljushållaren då du tar ut det du gjutit ur formen, den kan funka :)
Cici

20 Mikael:

Hej!

Jag har gjort latexformar för att tillverka små figurer. Formarna var inte svåra att göra även om det var mycket pill. Man behöver lite tålamod och får lära sig av sina misstag.

För gjutningen har jag använt marmormjöl blandat med cement, för att kunna få till finare detaljer. Min fråga gäller blandningen. En vän till mig sade att man får hålla på och experimentera en del, för att kunna få en stabil blandning. Jag såg att du hade fått till ett par mycket fina små skallar med många detaljer.

Är skallarna betong eller gips? Om betong, vilken ratio har du använt i din blandning? Har du några tips om detta?

MVH

Svar: Hej! Det är betong, blandat på frihand så jag har tyvärr inga mått :-/
Cici

21 Susie:

Hej, vilken fin o bra info blogg du har.
Jag ska göra min första latexform (om jag kan få tag i Latex här i England).
Jag har gjort en modell av ett fågelbad, modellen är gjord med puts (jag är putsare). Putsen är ungefär som gips.
Har några frågor som jag vore glad om du har tid att hjälpa mig med.
1. Behöver jag försegla modellen innan jag penslar på latexet?
2. Hur kan jag räkna ut hur mycket latexmjölk och latexpasta jag behöver? (Så jag köper så det räcker)
3. Vad heter Latexmjölk och latexpasta på Engelska.
Tacksam för svar and keep up the good work
Med vänlig hälsning Susie

Svar: Hej! Det borde gå att pensla direkt på, jag har gjort det på mindre gipsfigurer :) Jättesvårt att svara på hur mycket det går åt då jag inte vet storleken eller hur mycket detaljer eller form ;) Till min döskalle längst ned i inlägget (den stora) gick det åt 500 ml latexmjölk.
Vet inte riktigt vad det kan tänkas heta på engelska tyvärr, kanske latex milk and paste? Lycka till!
Cici

22 Margareta Sjöberg:

En fråga:Om jag använder sand för gjutning lägger jag bara ner latexformen i sanden eller bygger jag upp sanden runt formen.Är det kanske så att det sköter sej självt när formen fylls av betong/gips. Tacksam för svar.

Svar: Det beror lite på hur gjutformen ser ut, ibland räcker det att göra ett hål, lägga i den tomma formen, putta ned lite sand runt den, fylla den med gips/betong och sedan trycka sanden så det blir fast :)
Cici

23 Lena:

Hej - jag funderar på att "knycka" en idé jag såg på TV idag. En spegelram gjord delvis av keramik, man gjorde en keramikform efter en glödlampa - och halverade dessa och brände och dekorerade runt om ram. Tror du man kan göra samma sak fast använda silikon och gips?

Mvh
Lena Jenkins

Svar: Det bör nog funka, bara du gör gjutformen stadig nog :)
Cici

24 Maria:

Hej!
Nu kommer nog en fråga som du ej fått men jag hittar inte info någonstans känns det som så varför inte fråga någon som skapar med latexmjölk?

Jag är nagellacksfantast o målar o fixar mina naglar hela tiden. En sak som många använder sig av är "liquid latex" som man penslar på huden runt naglarna när man stämplar på nageln, gör watermarble etc för att slippa städa undan med aceton efter samt spara tid istället för att tejpa m.m.

Du som arbetar med detta material latexmjölk o även latexpasta(?) borde väl ha fått det på huden o fått dra/tvätta bort det?
Skulle du rekommendera latexmjölk till mig för att pensla runt naglar för att sedan ta bort när målningen av naglarna är klart? Här är det budgettänk vet du ;) Plus att jag vet faktiskt inte skillnad på liquid latex/ latexmjölk/latexpasta

Superfina alster förresten!!!
Tacksam för all sorts hjälp du KAN ge
Mvh Maria

Om du vill veta först vad jag syftar till så YouTube:a "Simply Peel" "Liquid Palisades" reviews :D
Tack på förhand

Svar: Hej! Jo jag vet vad det är men jag vet inte om jag skulle rekommendera att ha denna sorts latexmjölk på huden med vilje så att säga, då den inte är utformad för det syftet. Alltid svårt sånt där att kunna ge råd och tips om ett användningsområde som produkten inte är gjord för, jag har självklart råkat få latexmjölk på händer någon gång men jag har aldrig med flit penslat på ett lager runt nageln, så kan tyvärr inte ge dig ett svar om det :-/

Inte heller vill jag uppmuntra till att testa dig fram, mitt enda tips kommer nog att bli att du sparar ihop till produkten som är ämnad för ändamålet och håller dig till det ;) Jag har lite tutar om bla marmorerade naglar mm i bloggen, inget särskilt utan bara roligt, kanske hittar du något du gillar :)

Ha det så bra och lycka till med naglarna!
Cici

Kommentera här: