Ljuskudde i gips

 
Det här tar över en vecka, allt som allt, eftersom gipset ska torka ut helt. 
 
En fin kudde i gips till värmeljus och blockljus :D
 
 
Du behöver:
 
Ziplockpåse (tipsar om Ikeas påsar)
Gips (funkar också med betong)
Cylinderformad sak (tex ljuslykta, flaska mm)
Tyngder
Tålamod ;)
 
Fyll en ziplockpåse med gips, inte sprängfylld men nog mycket för att ge effekten av en kudde.
Jag använde mig av Ikeas minsta ziplockpåse som är på 1,5 liter. Fyllde med ca 1 liter färdigblandad gips. Se till att få ut så mycket luft som möjligt eftersom luften bildar hål i gipset.
Det gör du enklast genom att zippa igen hela påsen och tippa påsen när gipset är i så det rinner mot en kant av påsen, sedan öppnar du ett litet, litet hål i ena kanten och klämmer försiktigt ut luften tills gipset nästan rinner ut, så stänger du påsen. Se till att inte få gips i ziplockspåren, då blir det svårt att stänga.
 
Ställ en cylinderformad sak i mitten av påsen och ställ tyngder på så föremålet (jag använde en röd glasljuslykta till en kudde och en flaska med vatten i till en kudde) tyngs ned. Låt stelna.
Gips stelnar fort, men låt kudden ligga i påsen ett tag och bränna (bränna heter det när gips stelnar), gärna över en timme. Tar du ut tidigare kan det bli märken i gipset. Klipp sedan upp påsen mitt på och låt sedan kudden vila i påsen över natten. Ta därefter ut kudden ur påsen och låt den torka ut ordentligt ifred. Det tar tid för gips att torka ut helt, det är bara att acceptera och vänta ;)
 
 
 
 
 
 
 
Klart ljuset ska ha en egen kudde ;)
 
Dekorera kudden med decoupage om du vill, som jag gjort här ovan på bilderna. Vänta tills kudden torkat helt innan du gör decoupage.
 
Hur man gör decoupage och hur man lär sig mer om gips och gjuteknik (kuddarna går också göra i betong, allt om betong står också här) kan du hitta här:
 Länk med tips och råd
 
(om länken inte funkar, kopiera denna adress:
 
http://dirtyblonde.blogg.se/2013/october/lite-om-allt-samlade-lankar-tips-och-beskrivningar.html
 
Läs gärna igenom kommentarerna till detta inlägg för svar på vanliga frågor :) Lämna en kommentar själv om du vill, skulle jag bli jätteglad för! Och om du gör en egen kudde utifrån min beskrivning blir jag absolut glad om du länkar till mig om du lägger upp bild på din kudde i egen blogg eller på tex Facebook :)
Tack på förhand! 

Kommentarer:

1 Liie:

Wow den här var tuff, väldigt annorlunda! Har aldrig sett en kuddformad ljuslykta någonsin tror jag :)

Svar: Det blev bättre än jag vågade gissa på! Och inte var det svårt heller ;) Man ska bara komma på det :D
Cici

2 Marianne:

Snyggt. Vill pröva.

Svar: ja prova! det är enkelt och blir snyggt!
Cici

3 kikki:

Super tjusigt cecilia

Svar: Thank you :D
Cici

4 camilla:

Superfina!

Svar: Tusen tack!!
Cici

5 Emelie Petersson:

Åh, vilken söt idé :-)
Jättefint!

Svar: Tack så mycket :)
Cici

6 jasmin:

Jag dööör så coolt! Har du gjort det själv eller? :O

Svar: Yes jag har gjort det själv :D Har massa andra tips i bloggen om du vill se och läsa ^_^
Cici

7 Madelene:

Mycket snyggt och häftigt om inte annat! Imponerad!! :)

Svar: Tack så mycket :) det är inte så svårt och det är väldigt roligt att se resultatet ;)
Cici

8 Rahi:

fint :)

Svar: Tusen tack!!!
Cici

9 Isabell:

Super fin blogg har du!

Svar: Åh tack så mycket! :D
Cici

10 Freja:

Så coolt!

Svar: Tusen tack :D
Cici

11 chanette a:

oj tar det så lång tid för gipset att torka

Svar: Beror lite på, men eftersom det är en rätt stor pjäs så tar det tid för allt vatten att torka ut helt :D
Cici

12 Lotta Ollson:

Vilken häftig kudde !! Måste iväg o köpa betong. Perfekt present. Tack för din roliga blogg :)

Svar: Tusen tack själv! :D
Cici

13 Anna:

Hur mycket gips och vatten blandar du till en kudde? Ska testa på detta för första gången så tar tacksamt emot tips :)Svar: Har tyvärr inga exakta mått, jag har gjutit så länge att jag känner av hur mycket gips vs vatten som behövs, blandar alltså på frihand. Ett tips är att gipset ska vara som en lättflytande gröt, inte jätterinnig i konsistensen alltså, och man får skynda på med allt för gips börjar stelna/bränna rätt fort. :)
Cici

14 Sabine:

Åååå, så snyggt! Måste köpa dessa plastpåsar och testa! :)

Svar: Väldigt enkelt och fint blir det :D
Cici

15 Blomman:

Min svärmor har gjort sådana här med sina särskolebarn på skolan men hon visade mig en mycket mer krångligare variant än din. Tack för tipset!

Svar: Ok :) Vad bra att det här var enklare då ;)
Cici

16 Åsa:

Hej du inspirerande tjej!! Du är verkligen så duktig!! men jag skulle vilja få råd på hur du får ut luften och får öppningskanten så fin? jag gjorde mina kuddar för första gången i går. Den första blev nog bäst för den hade jag rätt mkt gips i och de andra fick hade jag lite mindra gips i och de fick en ful kant vid öppningen? det måste ha varit att jag hade för lite gips i eller vad tror du? jag ska göra fler på måndag och testa mig fram.

Svar: Ja, ju mer gips desto mindre luft, sedan är det nog en liten övningsgrej ;)
Jag brukar hälla i gips, stänga hela påsen ordentligt, öppna en liten öppning i ena hörnet och luta påsen och liksom klämma ut luften och sedan stänga när det är gips upp till kanten :)
Cici

17 Sabine:

Hur mycket fyller du den? Mycket elr lagomt? Du vet inte hur många dl/L du fyller? Hade varit lättare och gjort den om man visste måtten^^ :)

Svar: Det beror helt på hur tjock kudde du vill ha :D Och hur vattnig gips man gör ;) Räkna på ca 800 gram till 1 kilo gips, blanda i vatten så det blir som en gröt :)
Cici

18 Mizca:

Hittade hit :) Så underbart fina och tack för beskrivningen.. detta måste provas, jag älskar ljus. Har du dekopagat på?

Svar: Tack :) Ja, om du kikar runt i bloggen hittar du massa beskrivningar på decoupage ;)
Cici

19 Lina:

Hur gör du vid öppningen? Testade men det blev galet just vid öppningen?
Det rann ut m.m

Svar: Jag brukar hälla i gipset, zippa igen hela påsen, öppna lite lite i ena hörnet, tippa påsen och försiktigt trycka ut luften mot den lilla öppningen tills det nästan rinner ut gips, trycka igen den lilla öppningen. :)
Cici

20 Lina:

Då är det bara jag som fått för dåliga zippåsar;-)
Får testa tejpa!

Svar: Tejpa på :)
Cici

21 Monica W:

Vilken energi o idéspruta du är! Härligt.
Idag har jag provat att göra gipskudden och har ett par frågor som jag inte hittat svar på trots alla inlägg här och på fb pysseltips. Gör du gipsen så tunn att den går att hälla i påsen? Själv öste jag i den med sked, var inte rinnig i konsistensen, och det blev kladdigt längs ziplåsningen så den gick inte att stänga. Tog en ny påse där jag först täckte låskanten med maskeringstejp och vek ut kanten (helgarderad...) sen klämde jag ut gipset från första påsen direkt ned i den nya. Då gick det bättre.
Jag tror jag lyckades få ut det mesta av luften och ziplåsningen funkade nu bra. Men det svåraste var att få tyngden till fördjupningen att stanna kvar. Gipset är ju så rörligt och min glasburk plus tyngder åkte hit o dit . Höll på att få nippran. Tror du att jag fyllde påsen för mycket så att det var därför jag hade problem med att få tyngden stilla? ville ju få ned den så pass mycket så att de mysiga vecken bildas. Har läst många kommentarer o inlägg men inget där det står något om "tyngdproblemen"... Hi, hi.
Hoppas verkligen på en ledtråd då jag tänkt göra fler som våra damer på äldreboendet där jag jobbar ska få dekorera.
Tack snälla på förhand och hoppas du orkade läsa ända hit.
Hälsningar från Monica W i Västervik

Svar: Hej! Tack för alla fina ord :D
Ja, det där med att få tyngden att stå kvar, haha :) Jag hade nog tur när den här idéen ploppade in i mitt huvud och jag gjorde den allra första, för jag löste tyngdfrågan i första försöket;
Jag ställer en flaska av något slag som tyngd, ställer allt nära något som är högre och stabilt, typ micron, och ställer en tallrik på flaska och micron. Går det förstå? När jag gör mindre hål för tex värmeljus ställer jag antingen en liten ljuslykta eller en kryddburk i glas som tyngd, och sedan ställer jag något likvärdigt högt och stabilt nära kudden och en tallrik på. Stabiliserar allt :D
Det är ju vingligt, och allt beror också på hur man blandar gipset. Mer flytande - tydligare linjer, mer som en gröt - mindre linjer :)
Hoppas det hjälpte nått iallafall :)
Cici

22 Monica W:

Tack snälla för snabbt o bra svar. Ska allt testa igen och min kära gubbe ska fixa något som underlättar "tyngdproblemet". Idag löste han det åt mig med hjälp av en träkloss ovanpå glasburken, sedan spännband runt brickan jag hade som underlag. Det blev stabilt. Nu är jag nyfiken på att få ta ut kudden ur plasten och kika hur den verkar.
Tack också för dina fina ord och besök på min blogg. Kul.
Monica

Svar: Superbra! Jag ser gärna bild när allt är klart på något sätt om det går, älskar att se folks fina pyssel! :)
Cici

23 Mia:

Har du målat för hand på kudden????

Svar: Nej, det är decoupage :) Finns beskrivning i bloggen på hur man gör :)
Cici

24 Linda:

Jättefint!!! Målar du dom för hand också? Eller har du tips på hur man dekorerar om man inte är så duktig på just målning :)

Svar: Kolla igenom kategorin Cici fixar så hittar du något som heter decoupage :)
Cici

25 Cattis:

Kuddarna är superfina så jag måste också pröva o göra några....Tack för tipsen....:)

Svar: Vad roligt :)
Cici

26 Lina:

Hej!
Jag är frälst i dina kuddar. Sååå fina. Tack för att du delar med dig. Har provat att göra några själv. Måste fråga dig, har du varit med om att gipset inte vill torka riktigt? Jag gjorde två i tisdags kväll och de har legat utan påse sen i går morse. Har sen haft dem i torkskåpet i typ två timmar och de känns fortfarande fuktiga. Eller tar det så lång tid?

Svar: Det tar inland upp till 2 veckor för gips i den här storleken att torka ut helt :) Det är ju en hel del vatten som ska torka ut, lägg den gärna nära ett element, men inte på elementet, då kan de torka ut för fort och spricka :)
Cici

27 Lina:

Tack för svar! Men nu skäms jag ihjäl - hade jag bara kollat en gång extra där du skrivit din tutorial så hade jag ju sett att du skrivit en vecka... jaja. Så kan det vara. Har precis upptäckt din blogg. Jättekul att se allt du gör!

Svar: Lätt hänt ^_^
Och tusen tack :D ser fram emot att "träffa" dig mer här :)
Cici

28 Sandra:

Hej. Vilken storlek på zippåse använder du till ett blockljus??

Svar: Hej! Ikeas 1,5 liters brukar jag använda :)
Cici

29 Paula:

Vet du var man kan köpa billigt gips? Är ju ganska dyrt på Panduro för du gör väl av med en hel del :)Supersnygga ska bli kul att testa med barnen nu på lovet, Tack!

Svar: Jag personligen köper gips på min lokala hobby/smink/tapet-affär, de säljer 5 kg för 70:-.
K-rauta har jag hört ska ha? I en del dagligvaruhandel kan det finnas, järnaffärer osv :) Googla och jämför priser på nätet kanske? :)
Cici

30 Tiina:

Du har en underbar blogg! Är helt förtjust i den :) (Äntligen någonting som motiverar mig att försökä minnas svenska ord osv efter nästän 20 års paus) ;)

Svar: Hihi, det låter bra! :D
Cici

31 Chattis:

Tack för din inspirerande blogg. Själv är jag en person som anser att det enda som mitt tålamod tillåter, är användandet av hammare o slägga.
Men nu vete tusan om inte jag också ska försöka mig på dina fina ljuskuddar! :D

Svar: Do it! :)
Cici

32 Marlene siljebäck:

Du gör så fina saker,tack för alla tips o ider.

33 Marlene siljebäck:

Du gör så fina saker,tack för alla tips o ider.

Svar: Tack så mycket!
Cici

34 Birgitta:

Hejsan!

Tack för att du delar med dig av alla dina fina tips. Ska försöka mig på att göra lite gipskuddar. Vilken storlek har du på zippåsen?
Kram/Birgitta

Svar: Det är en 1,5 liters i inlägget :)
Cici

35 therese :

åh vad fint :) Är det enkelt? tänkte höra vad du hittade texten och blommorna? och hur gjorde du de? aldrig gjort decoupage ;)

Svar: Det är hyfsat enkelt, läs igenom kommentarerna här om du vill, där står svar på det mesta :) decoupage är alltså servetter, sök i bloggen med sökrutan på ordet decoupage så kommer det upp många länkar, eller kolla igenom kategorin Cici fixar :)
Cici

36 therese lindfors:

Tack :) Det ska jag absolut göra :)

37 Maria Persson:

Hur mycket vatten och gipps använder du?

Svar: jag gjuter i en och en halv liters påsar, och det är upp till den som gjuter att bestämma hur stor kuddden ska bli, jag blandar alltid lite extra gips och fyller påsen med så mycket jag vill ha, sedan har jag enkla formar till hands brevid, tex till ljuslyktor eller liknande, häller det som blir över i dessa formar lite fort och jobbar sedan vidare med påsen. Som med allt annat så handlar det om övning, när man gjutit i gips och betong ett tag så kommer man in i det och lär sig hur man ska blanda och hur mycket osv. på de flesta påsar står blandninginstruktioner, om inte så kan man säga att gipset ska vara som en gröt ungefär, men inte för trögflytabnde. jag har en länk med tips om just sånt under katergorin Cici fixar :) lycka till!
Cici

38 Ronja:

Hej! Vad använder du för gips?
& var köper du det? Vill verkligen testa! Super fint :)

Svar: Jag använder modellgips, köper det i min lokala hobbyaffär, men jag vet att gips ska finnas att köpa i en del dagligvaruhandel samt järnaffärer, tex k-rauta. Kolla nätet, många näthobbybutiker har bra priser på gips :)
Cici

39 Ronja:

Hej! Vad använder du för gips?
& var köper du det? Vill verkligen testa! Super fint :)

40 Lillzie:

Vilken underbar blogg.. du är otrolig!!

Svar: Tusen tack! :)
Cici

41 sofie:

Måste testas! Tack för iden :)

Svar: Vad rolig, tack :)
Får jag fråga hur du hittade till min blogg? :)
Cici

42 Pia:

Åh vad mycket roliga saker du gör. Ljuskuddarna är helt fantastiska, ska prova om jag kan göra några att ge bort i julklapp.

Svar: Tack så mycket :) Ja de är mycket roliga att göra, gips överlag gillar jag ;)
Får jag fråga hur du hittade till min blogg? :)
Cici

43 Pia:

Hittade din blogg på "Pysseltips och inspiration till hemmet" på Facebook. Har gjort några ljuskuddar ikväll. Håll tummarna att dom blir bra.

Svar: Åh vad roligt! Lycka till! :)
Cici

44 Johanna:

Synd att du inte är du som kommit på dom. Men annars superfina!

Svar: Ja som jag skrivit flera gånger innan; jag är knappast den som "uppfunnit" dem, någon någonstanns någon gång har säkert gjort liknande, men jag kom på idéen själv en dag utan att ha sett det innan, detta är en beskrivning på mina kuddar, hur jag gör dem. Sedan jag blev inbjuden i pysselgruppen på fb i augusti och la ut min länk har de spridit sig som tusan, det var ingen där inne som gjort dem innan, kolla med admin får du se ;) Så jag har inte påstått att de är min uppfinning, detta är beskrivning på hur jag gör dem på mitt vis ;)
Cici

45 Jenny Ekegren:

Hej Cici! Hittade din länk nästan direkt efter att jag blev antagen på Pysseltips o ideer till hemmet... Sedan dess är din blogg en favoritsida för mig ... har ännu ej gett mig in i ljuskuddarna men snart så... Älskar din kreativitet och hjälpsamhet till alla som frågar :-D behöver man inspiration ochmotivation får man det genom att besöka din blogg, sen kliar det i fingrarna :-D . Ville bara skicka en stor KRAM och TACK -hälsning från mig och garanterat många med mig som inte vill att du slutar länka--- <3 TACK <3 :-D

Svar: Tusen tack! Det är verkligen både värmade och roligt att få en såhär fin kommentar!
Cici

46 marie andersson:

Hej
Vilka fina ljuskuddar ja undrar bara hur man gör med själva servetten vad fäster man den med ska man ha både över o under
MVH Marie

Svar: Hej! Sök på ordet decoupage i sökrutan längst upp till höger i bloggen, då kommet det upp massa länkar om hur man gör :)
Cici

47 Emilia:

Hur mycket vatten och hur mycket gips använder du? :) De står att de ska va en del vatten och tre delar gips :)

Svar: Jag har tyvärr inga exakta mått, jag brukar säga att man ska börja gjuta mindre saker om aldrig gjutit innan, för att prova på och lära sig lite mer om hur gips funkar. Gips ska vara som en tjockare välling ungefär. Jag har en inlägg i bloggen som heter Lite om allt - samlade tips och länkar, kolla under kategorin Cici fixar så hittar du inlägget, där ståt mer om gips ;)
Cici

48 josefin:

Hej! Älskar din blogg! Provade ikväll att göra min första ljuskudde och det enligt din beskrivning. Stod och svor en hel del, fan vad svårt det var att få ut luften. Drällde massa och fick byta påse med och svor lite till. Haha. Lät till slut en del lufthål vara eftersom det ändå är första kudden och psykbryt var nära. Nu får den väl ligga där en vecka. Men har du ngt tips på hur man kan täcka över eller minska lufthålen? Tack för en fantastisk blogg!

Svar: Hej! Vad roligt att höra :)
Bland kommentarerna till detta inlägg så finns det svar på mest allt, kolla igenom ;)
Cici

49 Taina:

Jättefina,, nu blev jag riktigt inspirerad att försöka mig på gips,,du har verkligen skrivit lätta *bruksanvisningar*, är konvalecent efter knäledsop, så behöver nåt att pyssla med,,det här ser roligt ut,,tack för en fin blogg

Svar: Tack så mycket :)
Cici

50 Anna:

Åhh va underbart! Nu har jag idéer för många julklappar 😀

Svar: Toppen!
Cici

51 Helena Karlsson :

Hej! Funkar betong lika bra och blir resultatet lika bra? Hur länge bör betongen torka jämfört med gipset? Behöver man inte öppna och spraya på betongen när den är i påsen ? Är det ett dygn i påsen även för betongen? Tacksam för svar 😊 mvh Helena

Svar: Hej! Jag länkade till ett inlägg om just betong, om länken inte funkar kan du klicka på bilden med testen Lite om allt, som finns till vänster i bloggen :D Betongen måste vara i påsen lite längre än gipset, du kan själv känna hur den känns, bäst är väl iallafall ett dygn, klipp försiktigt upp påsen och låten vara, rör den inte på några dagar minst. Ta ur den ur påsen när du känner att ytan torkat och låt den sedan bränna ifred tills den är klar :D
Cici

52 Lotta:

Gjorde kuddar i betong för 6-7 år sedan o dom blev bra. Men inte hade jag tanken på decopauge då!! Blir ju jättefint med olika motiv på kuddarna.
Jag satt bara ett löst värmeljus på kuddarna eller la större glaskulor i gropen på kudden.
Sålde en del då. Sugen o testa igen.
Pysselhälsningar fr Lotta

Svar: Vad roligt! Ja decoupage kan lyfta det mesta :D
Cici

53 Anonym:

Hej. Jag tänkte testa att göra en ljuskudde. Jag undrar hur mycket gips och vatten använde du? Sedan undrar jag när du lade ner det färdigrörda gipset i påsen formade du gipset med händerna till en fyrkant?

Svar: Jag minns tyvärr inga exakta mått, detta var så länge sedan, men om du fyller påsen med vatten får du en viss uppfattning om hur mycket färdigblandad gips du behöver. Du behöver inte forma, påsen är ju fyrkantig ;)
alkemisten.net

54 Titti Spaltro och Lars Larsen:

Hej. Vilka vackra ljuskyddar du får. Hur får du till så snygga veck? Blir inte alls lika snyggt för mig. Jag undrar lite ang din förklaring av ljus kuddarna. Det står: För att undvika hål ska man zippa igen påsen och tuppa så gipset hamnar i kanterna. Sedan öppnar man ett litet hål i kanten så lyft kommer ut och sedan stänger man påsen. Här blir jag lite osäker. Du stänger ju påsen för att få ut luft sen stänger du igen. Öppnar du någonstans innan? Hoppas du förstår vad jag menar?? Ursäkta min löjliga fråga.

Svar: Häll i gips, tippa runt i hela påse , öppna lite i ett hörn och tryck ut luften, stäng igen :) Vecken beror på hur mycket eller litet du fyller påsen
alkemisten.net

55 Anna Westerberg:

Hej. Vilka vackra ljuskyddar du får. Hur får du till så snygga veck? Blir inte alls lika snyggt för mig. Jag undrar lite ang din förklaring av ljus kuddarna. Det står: För att undvika hål ska man zippa igen påsen och tuppa så gipset hamnar i kanterna. Sedan öppnar man ett litet hål i kanten så lyft kommer ut och sedan stänger man påsen. Här blir jag lite osäker. Du stänger ju påsen för att få ut luft sen stänger du igen. Öppnar du någonstans innan? Hoppas du förstår vad jag menar?? Ursäkta min löjliga fråga.

Svar: Hoppas det första svaret var bra nog <3
alkemisten.net

56 Titti Spaltro och Lars Larsen:

Hur får du till så fina veck? Får inte alls så. Jag undrar lite i din förklaring ang att få ut luften. Du skriver att du stänger påsen och tuppar allt i kanterna och klipper hål. Sedan stänger du igen. Öppnar du påsen vid ett visst ställe? Blir konstigt att du stänger och sen stänger igen. Förlåt för min fråga men jag vill få det lika snyggt sin du gör

57 Sophia:

Tar det som en komplimang att du använder mina bilder på det jag har gjort men du kommer inte få fortsätta. Nu är det dags för mig att berätta den sanna berättelsen bakom bilderna. För jag gillar inte lögner

Svar: Ehm, va?
alkemisten.net

Kommentera här: