Servettöverföring på ljus / bild på stearinljus

Läs hela inlägget - varningstexter ang ljus och eld och papper i slutet

Tänkte visa hur man gör fina stearinljus med hjälp av servetter :)
Jag använde locktång (japp, locktång, som man lockar håret med ^_^) men du kan alternativt använda tex strykjärn eller baksidan på en sked du värmt upp mot exempelvis en spisplatta, eller en hårfön om luften blir varm nog. Jag tog locktång som sagt, den kändes lagomt stor och smidig och blir väldigt varm, upp till 180 grader som varmast. Tack vare skyddande bakplåtspapper förstörs inte locktången, jag visar nedan :)

Alltså, du behöver

Stearinljus i valfri storlek
Servett
Bakplåtspapper
Locktång

Börja med att dela servetten som när man gör decoupage (finns beskrivning på olika decoupagetekniker i bloggen). De flesta servetter har tre lager, du vill alltså bara ha det översta skiktet med motivet. Klipp eller riv sedan ut önskad bit av servetten. Lägg biten på stearinljuset. Håll fast servettbiten med ett finger och vira bakplåtspapper runt ljuset, räcker med ett varv.
Nu ligger alltså servettbiten under bakplåtspappret mot ljuset. Ta fram locktången (som är påslagen och uppvärmd) och dra den mot ljuset ovanpå bakplåtspappret. Inte för sakta, då smälter stearinet ojämt. Stearinet ska smälta, det är hela grejen, men endast nog mycket för att servettbiten ska smälta in i ljuset. 
Drar du tången för sakta eller stannar upp på ett ställe för länge kan det bli gropigt i ljuset ;)


Dra bort bakplåtspappret och kolla så servetten smält in i ljuset utan synliga kanter som sticker ut, om inte - lägg på bakplåtspappret igen och dra lite till med tången över ljuset. När du är klar ska alltså bilden vara som insmält i ljuset och se ut såhär:


Ett roligt sätt att göra fina ljus :D 
Matcha tex ljuset med något annat du skapat själv eller återanvänt och gjort decoupage på ;)
Typ såhär:


En fin och rolig födelsedagspresent eller julklapp eller gå-bort-present :D

För att göra det extra personligt; kolla in inlägget om hur du skriver ut själv på servetter/hushållspapper! Finns som allt annat under kategorin "Cici fixar" ;)


VARNING
Tänk på att det blir varmt, var försiktig. Och jag kan inte ansvara för locktång eller strykjärn eller vad du väljer att använda, var försiktig och pröva dig fram :)

Ljuset går att tända och låta brinna, men precis som alltid med alla ljus ska man inte lämna det obevakat, och så ska man hålla koll på det när det är tänt :) 

Tänk på att det blir en kombination av tunt papper och stearin och eld när du tänder ljuset, och att ljus av olika kvalitéer reagerar olika. Av tester som gjorts har ljus med bilder från affärer övertänts likaväl som hemgjorda, en del upplever inga som helst problem medan andra upplevt att ljuset övertänt. Så håll koll och lämna aldrig ljuset obevakat eller ståendes för nära något som är lättantändligt.

Ljusen är fina dekorationer även utan att tändas ;)

Kommentarer:

1 Luni:

Är så himla imponerad av dig! Du gör verkligen jättefina saker! Och att du orkar.. =) jag slutade halv 3 och har legat sen 4, och nu är det minsann dags att sova. Som sagt, såå imponerande! =) kram

Svar: Taaaaack! Ja, det blir ju lite mindre skapande nu dock, eftersom jag är rätt trött efter jobbet. Hade man fått gå hemma hela dagarna hade jag kunnat gjort så mycket mer, finns massa saker jag vill göra, men samtidigt - att bara gå hemma och dra benen efter sig hade inte varit vare sig kul eller något för mig, så ja..jag fixar och skapar när jag orkar ;)
Cici

2 Ester ❤ ett kreativt liv:

Vilket fiffigt sätt att fixa till ljusen på! Det där ska jag lägga på minnet, eller rättare sagt skriva upp i min idébok för minnet är bra men kort. :) Tack för inspirationen!

Svar: tack själv för fin kommentar :D Och din fina blogg!
Cici

3 Susanne Flood:

Tänk om jag varit lika duktig som du. Fenomenal är du:-)

Svar: Åh tusen tack, så glad jag blir :)
Cici

4 Lina:

Hej!
Åh äntligen hittade jag en bra sida med MÅNGA tips å råd till mig som är helt å hållet amatörs vad gäller pyssel :)
Jag har sett så många fina ljus som man kan göra!
Jag undrar om du vet hur man gör för att få en egen bild på ljuset???
Tack /lina

Svar: Absolut! Jag har beskrivning i bloggen på hur man skriver ut egen bild på servett, använd sökrutan eller kolla igenom kategorin Cici fixar :)
Cici

5 Lina:

Haha NU hittade jag det! Tack :)
Jag blev nog lite för ivrig att jag missade det ;)
Nu ska jag försöka mig på att tillverka egna fina ljus.
Återigen TACK för en KANON blogg... Jag kommer att kika in här många gånger :D

Svar: Tusen tack själv! :)
Cici

6 Lena L:

Hej, Vilken kanonblogg jag hittade men det verkar som om du inte uppdaterar längre eller? Jag tittade bara på datum på andra läsares inlägg...

Svar: Har du gått till bloggens startsida? Jag uppdaterar bloggen 1 till 4 gånger per dag :D
Cici

7 Birgitta:

Jättebra sida du har gjort, blir verkligen inspirerad. Men när jag gjort servett på ljus så använder jag en sked som jag värmer över ett värmeljus. Smörpapper emellan så blir ljuset inte sotigt

Svar: Tack tack :) Ja det finns många olika varianter :D
Cici

8 Madelene:

Men gud, detta tog 1 minut! Har alltid velat prova, men trott att det är jätteavancerat. Tack, sparar denna sida i mina favoriter :)

Svar: Vad roligt att höra! :)
Cici

9 Ulla-Britta Johansson:

Jag har gjort sådana ljus. De är jättekul. Men efter att ha varit med om brand med höga lågor har jag lämnat detta.Ville bara ge en liten varning.

10 Anna:

Detta ska testas nästan omgående.
nu läser jag kommentaren som är ovan och undrar om du själv varit med om att det händer att det blir lågor efter ett tag?? :( Tänkte testa med locktången :D

Svar: Så länge man aldrig lämnar ett ljus obevakat är det inte farligt :)
alkemisten.net

Kommentera här: