Tillverka kallrörd tvål från grunden!

 
Här följer info om hur man tillverkar kallrörd tvål, från grunden! :D
 
Tänkte dela med mig av ett grundrecept om ni vill pröva att göra själva, och några bilder.
Tyvärr är det inte de bästa bilderna, då jag var för snabb med kameran och glömde kolla fokus hela tiden, jag var så koncentrerad på att göra allt rätt.
 
Här är receptet, det är ett enklare grundrecept och ger 500 gram färdig tvål.
Det går att tillsätta fler oljor och fetter men då måste allt räknas om, man kan inte tillsätta mer oljor och fetter hur som helst. Färg, doft och lite torra ingredienser går bra, men i liten skala. Räkna gärna in det i receptet om du vill tillsätta mycket torra ingredienser, som tex havre eller lavendel osv.
Det går utmärkt att dubbla receptet för att göra mer tvål på en gång, se till att du dubblar allt rätt. Känns det lite krångligt redan? Kolla in denna länk:
 
Läs detta inlägg för tips och råd ang tvåltillverkning
 
 
Detta är ett grundrecept, som ger 500 gram färdig tvål, Lye-NaOH är natriumhydroxid på svenska, i detta grundrecept är det också inräknat doft (fragrance) på 0.250 gram, man kan tillsätta lite mer om man vill men inte för mycket (läs länken om tips och råd).
 
 
Läs på grams, så blir det enklare ;)
 
Jag gjorde en tvål med doft av mörk choklad och fransk vanilj, och tillsatte även lite kakao i den,
annars är allt gjort utifrån receptet. Kakaon räknade jag inte med i receptet, det är en torr ingrediens som går att tillsätta utan att räkna i den, men åter igen - inte för mycket ;)
 
Det bästa med att göra egen kallrörd tvål från grunden är att du vet exakt vad som är i och slipper mycket av de kemiska tillsatser som tvål som man köper i de vanligaste affärerna innehåller. Det svåraste med att göra egen kallrörd tvål från grunden är hanteringen av natriumhydroxiden.
 
Natriumhydroxid är extremt frätande och man måste ha skyddskläder och skyddsglasögon och vara väldigt, väldigt noga med att inte spilla ett endast korn bredvid som man sedan glömmer av och råkar få på händerna och sedan kanske olyckligtvis gnider in i ögat eller munnen. Man måste var väldigt försiktig när man blandar natriumhydroxiden med vatten - aldrig varmt vatten, endast kallt vatten! Det blir otroligt varmt, och man ska aldrig hälla vattnet på natriumhydroxiden för då blir det en vulkaneffekt! Så natriumhydroxiden ska försiktigt hällas ned i vattnet, som är kallt.
Det blir många ord som försiktig, extremt, väldigt noga osv, men det är för att verkligen belysa hur farligt det kan vara, jag vill ju inte att någon skadar sig på något sätt ;)
 
 
 
När du tillsätter Natriumhydroxiden i vatten så bör du göra det under exempelvis köksfläkten, eller utomhus, eftersom det bildas ångor. Efter att du tillsatt N i vattnet så rör försiktigt om med en plastsked eller plastgaffel, aldrig något av metall, då kan det bli upp till tio gånger varmare och det är frätande och kommer förstöra metallsaken. Så rör försiktigt med en plastsked till exempel. Plastskeden kan smälta, det är inget farligt, men rör bara så mycket som behövs för att allt N ska vara helt utblandat med vattnet. Blandningen måste svalna innan du blandar den med dina oljor och fetter. Kokosoljan/kokosfettet (kokosolja och kokosfett är samma sak, olja blir det vid en viss smältpunkt) måste vara smält och hålla ungefärligt samma temperatur som resten av oljorna när du blandar dem, och helst aldrig över 60 grader. Detta är väldigt olika och alla gör på olika sätt, men jag tipsar om detta sätt. Jag tvålar med rumstempererade oljor och aldrig över 60 grader. Det är också viktigt att du har en våg som mäter digitalt i exakta gram, och att du håller dig till receptet och på grammet.
 
 
Efter att du blandat alla oljor och fetter samt låtit N-blandningen svalnat så är det dags att blanda ihop allt! Häll oljeblandningen i en stor bunke av plast och häll sedan i natriumhydroxiden försiktigt, så det inte skvätter. Rör ihop allt lugnt med en större plastslev, sedan tar du en vanlig stavmixer (denna använder du endast till tvåltillverkning, inte till mat efter att du blandat tvål med den, så ha en särskild stavmixer till detta) och pulserar blandningen tills den börjar tjockna och du kan ser ränder i blandningen efter mixern, det är lite olika hur lång tid detta tar, det beror på värmen och oljorna. Blanda sedan i dina dofter och färger om du vill ha sådant i, och eventuella torra ingredienser, du måste röra i dem rätt fort för blandningen börja tjockna snabbt vid denna process.
 

Ha en form redo och häll i tvålen, sedan ställer du undan den och låter den stå minst 24 timmar innan du tar ur tvålen ur formen eller skär upp den i bitar om du har hällt tvålen i en djup, avlång form till exempel. Sedan ska tvålen lagras i tre till fyra veckor, under denna tid avdunstar vatten och förtvålningsprocessen blir helt klar. Det kommer alltså inte vara ett dugg farligt att använda dessa tvålar, när natriumhydroxid och fetter reagerar med varandra i en sådan här process blir resultatet Tvål ;) och ingen natriumhydroxid finns kvar i den form den en gång var - helt ofarligt alltså :D
 
 
Så ja - nu är det bara att blanda och pröva sig fram!
Under tiden kan ni kolla in hos Sofia som har Tvålköket.se, där finns ingredienser och tillbehör samt länk till hennes fantastiska blogg där hon tipsar och visar om tvål på olika sätt :) Kolla även in Majéla från Mollerton Soap på tex Youtube - hon har en himla bra instruktionsvideo :D På Bloglovin kan du hitta massvis med bra tvålbloggar, gilla gärna min blogg på Bloglovin för att få fler tvålrecept och inspiration, klicka på plusset här till vänster i bloggen, där det står Följ mig på bloglovin! så missar du inga uppdateringar :D
 
Kom ihåg att rengöra bänkytan du använt noga, och förvara natriumhydroxiden långt ifrån små händer och tassar! Du kan med fördel väta en servett med lite vinäger och torka av ytan du arbetat på, det nautraliserar natriumhydroxiden. Torka sedan av som vanligt med vatten och rengöringsmedel så slipper du vinägerlukten ;)
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Tillagt i inlägget efter 24 timmar:
 

Så, nu har tvålen blivit fastare i sin form och jag har tagit ut den och skivat den, nu ska den lagras i ca 4 veckor!
Skar upp den med lätthet, tvålen är fortfarande mjuk men ändå fast. Jag skar den med en vågtandad tvålkniv, det går minst lika bra att skära den med en vanlig kniv:
 
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 Tillagt efter ca 4 veckor:
 
Nu är tvålen lagrad och testad - den löddrar fint och bra!
 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Såhär kan en tvål se ut som har två olika färger och dofter i samma form:
 
 
 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Såhär ser en tvål ut som jag gjort i olika färgade lager med kakao, bronze mica, chokladdoft och banandoft, jag har även spritsat tvålen och de små chokladkakorna är gjorda i tvål de med :)
 
 
 
Kolla igenom kategorin Tvål, hudvård och dusch för mer! 
Lycka till!
 
 

Kommentarer:

1 stina:

väldigt inspirerande blogg!! en sak bara, kokosolja och kokosfett är EJ samma sak:) Ska se om jag själv vågar prova att göra tvål, gör ansiktsprodukter bara för tillfället:)

Svar: Tusen tack! Sedan; jo, det är samma sak, kokosfett och kokosolja är samma sak, kokosfett kallas det oftast i fast form och när temperaturen överstiger 24 grader då blir den olja. Det finns olika märken och nuförtiden är just ordet kokosolja populärt, men det är alltså samma sak :D På tex Tvålköket kallas det kokosfett. Så det är bara olika vad man säger. Kokosolja ska inte förväxlas med det härdade kokosfettet som finns att köpa i våra livsmedelsbutiker dock. Men pröva att göra tvål, det är otroligt roligt och blir jättebra och väldigt uppskattade presenter :D
Cici

2 Ilmi Morin:

Vad för natriumhydroxiden och varför måste man använda det? finns det något annat man kan använda istället?

Svar: När natriumhydroxid blandas med fett blir den kemiska reaktionen tvål, det är grunden till tvål :)
Cici

3 Anonym:

Vad gör natriumhydroxiden och varför måste man använda det? finns det något annat man kan använda istället?

4 JoY:

Hej oj såå roligt att hitta in till din sida. Fantastiska tvålar du gör, blir helt mållös. Jag har funderat på att göra tvål men efter att sett dina vet jag inte haha En sak vet jag, ska köpa färdig tvålmassa, törs mig inte på att göra egen! Det verkar för avancerat och "farligt" för mig.
Kommer titta in fler gånger.
Yvonné

Svar: Hej! Så roligt att höra, tack!
Färdig tvålmassa är roligt och enkelt, men det går inte att forma sådan, man smälter den och den blir rinnande, sedan häller man den i en form, det går inte att spritsa eller liknande ;) Jag har bara gjort tvål sedan juni 2014 och kan säga att det inte är svårt eller farligt. Man måste var lite uppmärksam och ta det lugnt, det är allt ;)
Cici

5 Cathy Grahn:

Hej!
Tänkte prova att göra lite tvål.
Var köper du din natriumhydroxid någonstans?

6 Cathy Grahn:

Hej!
Tänkte prova att göra lite tvål.
Var köper du din natriumhydroxid någonstans?

Svar: På Tvålköket.se, där finns massor av bra saker för att göra tvål :) om det är slut där kan du även köpa på affären, men fråga då kunnig personal för en del kaustiksoda (natriumhydroxid med annat namn) innehållet tex små järnspån för det är avloppsrensare, så fråg efter den förpackning som är 100% natriumhydroxid
Cici

7 Cathy Grahn:

Hej!
Tänkte prova att göra lite tvål.
Var köper du din natriumhydroxid någonstans?

Svar: Tvålköket :)
Cici

8 Cecilia:

Hej! Superfina tvålar! Var hittar jag tvålkniven?

Svar: Köpte min på Ebay :)
Cici

9 Jonna:

Du är helt enkelt toppen. :)

Svar: Tack <3
Cici

10 Ingegerd Norman:

Ser många frågor om kaustiksoda. Enligt många tvåltillverkare så är det NITORs lut man ska satsa på. Bättre än andra i handeln.
Har du nåt favvorecept för nybörjare ?? Ska helst vara "idiotsäkert" :-) Tänkte använda cocosfett olivolja och bivax och doftämne till lutblandningen

Svar: Jag köper mitt natrium hos tvålköket, de har saker gjorda för just tvåltillverkning och där hittar du även många bra nybörjarrecept :) www.tvalkoket.se
Cici

11 Lena Dessables:

Tack för att du delar med dig :)
Detta skall jag verkligen pröva. Var i Haga idag och var inne i min älskade tvålaffär med underbara hand made tvålar. Kram

Svar: Åh så roligt :)
Cici

12 Linda Andersen:

Hej
Jag räknar i kalkylatorn på tvål gjord på enbart olivolja. Får väldigt låga siffror och 0 på cleansing. De olivtvålar som finns i hallen är de alltid uppblandade med annat fett också?

Svar: Jag har aldrig gjort en tvål på endast olivolja tyvärr, så jag har inte så mycket tips :-/
Cici

13 Stina:

Underbara tvålar! Om du har te i, byter du ut vattnet mot te när du blandar med kaustiksoda? Eller förstör man teet?

Svar: Jag har aldrig gjort på teavkok utan endast med teblad :)
alkemisten.net

Kommentera här: