Lite om allt - samlade länkar, tips och beskrivningar!

 
 
 
 
Tänkte försöka sammanställa ett inlägg med "lite om allt",
alltså länkar till de mest efterfrågade sakerna jag fixar med, tips på inköpsställen mm.
 
Vi kan börja med Decoupage.
 
Vanligt decopagelim, är alltså ett slags limlack, det fungerar på mest alla underlag faktiskt.
Om man undrar om det går att använda på ett visst underlag brukar jag tipsa om att: Prova! Då vet man.
Men sedan finns det speciella decoupagelim för speciella ändamål, tex för glas och porslin.
Och det finns speciellt decoupagelim för att göra decpupage på tyg, på ljus mm.
Här delar jag de länkar jag har om decoupage:
 
 Decoupage - hur gör man? Ny version!
 
decoupage på glas och porslin
 
decoupage - klippa rena kanter
 
Decoupage - hur gör man?
 
Rädda trasig decoupage
 
Decoupage på papp
 
Decoupage med tyg
 
 
Vad behöver du?
Beror såklart på vad du ska göra ;)
 
Lim - du kan göra eget på vanligt trälim och spä 50/50 med vatten eller 30/70, men jag själv använder decoupagelim, jag tycker inte att det är lika lätt eller blir lika bra med eget lim gjort på vatten och trälim. Decoupagelim finns i hobbyaffärer och på nätet, finns som matt till halvmatt till blank.
 
Lack - du kan använda mest vilken lack som helst, finns speciellt decoupagelack om du är osäker. Lack är inget måste, men kan vara lite extra fint, skyddar också ytan bra om det är ett föremål som används ofta och utsätts för slitage. En del lack gör tillochmed så att saken tål att vara utomhus.
 
Pensel - storleken beror såklart på hur stort motivet är och hur stor saken är ;) Men en mjuk, lite mindre pensel är att rekomendera då du jobbar med servetter, eftersom de lätt kan gå sönder annars.
 
Servetter eller
presentpapper eller
tidningspapper eller
bokmärken eller.....ja, ni fattar, ungefär vad som helst så länge det inte är alldeles för tjockt. Ju tjockare papper desto synligare skarvar. Servetter delar du med fördel i tre delar så du tillslut endast har den översta delen med motivet kvar, smälter ihop med limmet och underlaget utan någon synlig skarv alls mest :) Tyg funkar det med, pröva dig fram :)
 
Du kan göra decoupage på typ vad som helst, testa dig fram, experimentera! Och ett tips är att ju ljusare grund desto bättre syns motivet om det är servett eller annat tunt material. Måla saken vit först kanske? :)
 
Decoupagelim och andra tillbehör kan du köpa i de flesta hobbyaffärer och på nätet, tex panduro, skapamer.se, innetid.se, mfl ställen. Goggla på 'decoupage' och leta dig fram i nätdjungeln av butiker :D
 
 
Vi går över till Gjutning
 
Gips och betong - du kan göra oändligt mycket roligt med det :)
Om du aldrig gjutit i något av materialen innan kan det bli lite fel under de första försöken,
så som det kan vara med mycket annat när man aldrig gjort det innan ;)
 
När du blandar gips och betong så brukar det finns en brukanvisning på påsen, följ den eller blanda på känn.
Efter att du gjutit ett tag lär du dig att läsa av och känna av hur du ska blanda.
 
När du blandar gips ska det bli som en gröt, men flytande. Ju mer vatten desto blaskigare blir blandningen och tar längre tid på sig att bränna (bränna = stelna/härda). Tänk på att gips börjar stelna rätt fort, speciellt om du blandat en tjockare gipsgröt. Blandar du med lite mer vatten får du längre tid på dig att hälla upp i formar och justera saker, men det tar då längre tid för gipset att bränna och torka ut helt, och har du alldeles för mycket vatten kan sakerna du gjuter bli jättesköra och falla isär. Blanda lite gips och gjut några småsaker i början, så du lär dig :D Vibrera/skaka/slå lätt formen mot bordsytan för att få luftbubblor att stiga tll ytan och inte stanna kvar innuti gipset.
Och kom ihåg att ge saken du gjutit tid att torka ut helt, när gipset stelnat kan det ibland vara gråaktigt i färgen, men kommer bli vitt när det torkat helt :D Kan ta upp till en vecka och ibland längre tid.
 
När du blandar betong ska konsistensen påminna lite om köttfärssås, haha :) En tjockare gröt, den ska inte vara flytande. Och låt betongen härda i formen minst ett dygn, helst längre, innan du tar ur saken ur formen och låter den bränna vidare utanför formen. Även om den verkar stel och "klar", så låt den vara och bränna ifred. Inte på ett för varmt ställe, betong får inte bränna för fort, då kan det spricka. Ibland kan det vara bra att spraya lite lätt på saken under bränningstiden med en blomspruta. Precis som med gipset måste du slå ut luftbubblorna.
 
Du kan gjuta i formar av olika slag, både med betong och gips. Plast, silikon, kartong mm.
 
Du kan köpa gips och betong i de flesta hobbyaffärer, samt på en del ställen i dagligvaruhandeln, järnhandel mm. Och såklart på nätet ;) Åter igen - googla, och jämför priser.
 
Här är lite länkar till gjutning:
 
 
 
 
 
 
Mina populära ljuskuddar i gips! (läs gärna igenom kommentarerna i detta inlägg för vanliga frågor och svar och tips ang tillverkningen mm)
 
 
 
Kör vidare på Latexformar - gör egna!
 
Länkar direkt till inlägget om hur man gör en egen latexform:
 
För att göra latexformar behöver du:
 
Latexmjölk - finns på skapamer.se
Latexpasta (om du ska göra stora formar som behöver förstärkning, små formar krävs det inte till, då räcker det med mjölk. Finns på skapamer.se)
Pensel - ca 2 cm bred räcker, och köp storpack billiga penslar som du kan slänga efter några omgångar, eftersom det tillslut blir svårt att rengöra dem och latex klumpar ihop sig på dem.
Du behöver en grundform - det kan vara i stort sett vad som helst (kolla tidigare inlägg under kategorin "Cici fixar" för idéer och inspiration).
Underlägg i plast - för att skydda bordsytan och för att kunna pensla kanter på om föremålet inte har egna sådana (åter igen - kolla tidigare inlägg)
Tid ;)
 
Det tar tid att göra en egen form, och oftast många lager latexmjölk. De håller dock till att gjuta i nästan hur många gånger som helst, och de är väldigt elastiska. Du får inte göra formarna för tunna, men heller inte för tjocka. För tunna = kan gå sönder, kan göra att gipset buktar ut och saken du gjuter tappar formen. För tjocka = svårt att få ut det du gjutit ur formen, speciellt om det är mycket detaljer eller små detaljer.
 
 
 
Ok, då fortsätter jag med länkar till lite populära inlägg som ofta blir efterfrågade :D
 
 
 
 
 
 
 
Sedan har vi tvåltillverkning, och då gör jag så att jag länkar till den kategorien helt enkelt,
där finns det mesta du behöver veta ang inköpsställe, formar, recept mm :)
 
 
 
Kolla gärna igenom de andra kategorierna också! Undrar du något? Ställ en fråga, jag svarar så snabbt jag kan, och lämnar du namn och emailadress är det lättare för dig att få svaret :)
 
Jag driver denna blogg gratis, tjänar inga som helst pengar på den, och varför jag gärna delar med mig av beskrivningar och steg för steg och tips är för att jag själv älskar att hitta sånna bloggar och hemsidor på nätet!
Jag tror på att leva ett positivt liv och att dela med sig och sprida positiva saker vidare, att lyfta upp folk och berömma varandra, så skapar man lyckliga människor!
 
Hoppas verkligen detta inlägg gett någon något,
ni får mer än gärna visa mig bilder på det ni skapat eller länka till mig så jag kan se vad ni gjort,
det är alltid roligt att få se det folk tillverkat! Eller lämna en liten kommentar, ett avtryck att ni varit här, och vad ni tycker om bloggen mm :) Jag finns att följa på Instagram, klicka på instagramloggan här till vänster i bloggen eller leta reda på mig: _alkemisten_

Sedan går det bra att hålla sig uppdaterad via min sida på facebook som heter Alkemisten. klicka på facebookloggan här till vänster i bloggen eller leta reda på facebook via namnet :)
Finns även att följa på Bloglovin!
 
 
 

Kommentarer:

1 Ulrica:

Vilken otroligt inspirerande blogg du har, jag blir alltid så glad av att läsa dina tips och idéer, för att inte tala om allt jag vill försöka göra.
Jag vill också passa på att önska dig lycka till med liten, du har en underbar tid framför dig :)

Svar: Tusen tack!
Det gör mig väldigt glad att höra :D kram
Cici

2 Sofia:

Jag hittade hit via synas på blogg.se där man såg din fina tårta. Wow! tänkte jag, vilken underbar tårta! Och nu är jag fast här ;-) Jag tycker du är helt otrolig, så mångsidig och positiv och glad...en riktig glädjespridare helt enkelt! Och allt du gör är ju så grymt snyggt! Du är en riktig inspirationskälla! Jag har precis beställt decoupagelim för porslin idag och tänkte hitta på något kul med det ;-) Innan jag hittade hit hade jag ingen aning om decougape alls.
Är också grymt sugen på att testa att göra egna tvålar.

Även jag vill önska dig lycka till med din lille son! =) Du har verkligen en underbar tid framför dig. Njut så mycket du kan, även av de "skrikiga" perioderna. Min minsta blir 7 månader på lördag och jag undrar vart tiden tog vägen?

Kram!

Svar: Hej!
Men så roligt! Gu så glad jag blir :D
Det är alltid roligt tycker jag om man kan dela med sig av saker, kunskap eller annat :)
Och när man får sånna här otroligt fina kommentarer - ja det är guld värt!

7 månader, ja snart sitter jag väl där jag med och undrar vart tiden tar vägen ^_^
Kram
Cici

3 Inger Svensson:

Ja,jag har nästan inte ord för hur duktig du är,och som du delar med dig av dina pyssel och beskrivningar.Jag är en mor-mors pyssel så heter min sida på face.Jag förstår inte hur du hinner med allt som du gör.Hoppas det går bra med lillen och att vi snart får se dig igen här på pysselsidan.HLS:
Inger Svensson Kalix Norrbotten

Svar: Tusen tack för fina ord! Det gör mig så glad att höra!!
Cici

4 Inger Svensson:

Ja,jag har nästan inte ord för hur duktig du är,och som du delar med dig av dina pyssel och beskrivningar.Jag är en mor-mors pyssel så heter min sida på face.Jag förstår inte hur du hinner med allt som du gör.Hoppas det går bra med lillen och att vi snart får se dig igen här på pysselsidan.HLS:
Inger Svensson Kalix Norrbotten

5 Lauren:

Hejsan! Jag skulle vilja sätta upp lite väggord på mina dörrar med hjälp av decoupage. Eftersom jag bor i hyresrätt så skulle jag vilja använda lim som är lätt att ta bort sen när man ska flytta. Vad kan jag använda för lim då om jag gör decoupage med servetter?

Svar: Hej! Tyvärr blir det svårt, det sitter rätt bra när man gjort det :-/ Kanske att det skulle gå att få bort om du fuktar ordentligt, men jag har svårt att tro att det går bort helt tyvärr. Jag skulle tipsa om att du istället tar tex en bräda och målar vit, eller kanske en playwoodskiva eller stort ark med hårdare papp och gör på, det kan du ju ta med om/när du flyttar också :) Eller köper väggord i vinylplast och klistrar upp, de är enklare att få bort :)
Cici

6 Cicci:

Tack för en otroligt inspirerande blogg. Jättekul att kika in och få lära sig lite nya sätt att använda sina skaparhänder :) så otroligt roligt att du vill dela med dig av alla dina alster :) lycka till med bebisen :)

Svar: Tusen tack för så snälla ord :D
Cici

7 Mia:

Snygg blogg och en himla massa tips och ideer :)
Tack för att du delar med dig.
När kommer bebisen?
Lycka till och pyssla lugnt :)

Svar: Tack så mycket :)
Cici

8 Cecilia:

Du är bara bäst!!!
Är det något man inte förstår... letar man upp det här på Din sida... och vips så är det glasklart!!!

Tack för att Du delar med dig av dina "skills"

Lycka till med Ert bästa pyssel någonsin!!!
Njuuut av varje sekund...

/C

Svar: Tack så jättemycket :D
Cici

9 Britt Inger :

Hej
Jag måste säga att jag tycker din blogg är jättebra, för funderar men över något så är det bara att gå till din blogg så i regel finns det där och man kan läsa sig fram.
Du har en härlig tid framför dig men den lille killen . Bara synd att tiden går så jättefort.
Har själv två barnbarn och ett bonusbarnbarn , tycker att från det när första barnbarnet är född så har tiden sprungit iväg , och han blir 10 år nästa gång.

Många kramar till dig för den suveräna bloggen.
Britt inger

Svar: Tusen tack för så fina ord! :D
Cici

10 Koviljka Eriksson:

Vad glad jag blev för du la ut hur man kan göra egna formar av latex, jag gjuter en del i betong.Däremot hittar jag inte nån sida där jag kan skriva texter med olika skrivstilar.Tack för att du delar med dig.

Svar: Tack själv :)
Cici

11 Camilla:

Tack så mycket!
Kommer besöka denna blogg ofta:)
Väldigt vacker är du också!

Svar: Haha, tack så mycket! :D
Cici

12 Åsa_sernler Schöbel:

Oj vilket jobb du lägger ner på att visa oss mindre duktiga hur du gör alla fina saker.Beundransvärt är det .Du skulle jobba med att handleda folk i allehanda hantverk.en sann inspirationskälla är du ,Ha det så gott Kramar Åsa

Svar: Tusen tack snälla du :)
Cici

13 Kicka:

Underbart att du samlat länkarna. Så enkelt att bläddra igenom. Enormt mycket tack.
Ha en trevlig Söndag!!!
Kicka

Svar: Tack så mycket :)
Cici

14 Cecilia:

Tack för jättebra instruktioner, tips och idéer !

Svar: Tack så mycket :)
Cici

15 Anonym:

Väldigt fin bild på dig! Du är underbart snäll som delar med dig av dina många fina pysseltips! Kram

Svar: Tusen tack :)
Cici

16 Yvonne Tangen :

Men. ..tack. ...vilket härligt jobb du har gjort för oss noviser 😍😍😍😍

Svar: Tack själv :)
Cici

17 Maja:

Vilka underbara saker du gör....gillar verkligen din sida!! :)

En fråga...för att göra egna formar, går de bra att pensla på med formlatex?

Svar: Tusen tack!!
Jag har bara provat själv med flytande latexmjölk, men det borde gå ;)
Cici

18 sonya:

ja va så nyfiken hur det här går till så ja provade med tapetlim aoch det gick hur bra som hälst..det är första gången jag gör det här...nu vet jag inte om tapet limm går att använda på allt men på en kruka gick det bra..e jätte nöjd..tack Cici du är helt underbar och underbar.

Svar: Åh vad bra att det funkade så bra första gången, hurra! :)
Cici

Kommentera här: